Estetisk tandvård är att korrigera tänderna för att de helt enkelt ska se snyggare ut. Då kan du fixa till missfärgade tänder och lagningar, om du har stora mellanrum mellan tänder och tänder som är sneda, men också tänder som är trångställda, skadade eller missbildade och du kan sätta in nya tänder där det fattas. Så [är du intresserad av estetisk tandvård, klicka här], så får du veta mera.

Går hand i hand

Egentligen så går bettfunktion, form och estetik hand i hand. Det finns åtskilliga kliniker som är specialister på kosmetisk och estetisk tandvård. Dessa fixar till dina tänder så att de blir snyggare, men också mer funktionella. Du får den behandling som du behöver och då kan det vara exempelvis:

  • Porslinsbroar – Ersätter en eller flera tänder som är förlorade
  • Porslinskronor – Är ett skal tillverkat av porslin som sätts över en tand, för att dölja om den är avslagen, sprucken eller missfärgad. Varje krona blir tillverkad individuellt, vilket gör att passformen blir perfekt.
  • Implantat – Ett implantat är normalt en behandling som görs via kirurgi. Då skruvas implantatet direkt in i käkbenet. För att sedan sätta fast en nya tand när implantatet har bildat en ny ”tandrot”.
  • Skalfasader – En skalfasad används för att bland annat korrigera ojämna tänder och stora mellanrum mellan tänder, eller för att rätta till tänder som sitter trångt i tandraden. Skalfasaden är ett annat alternativ istället för att använda sig av porslinskrona.

Vanligaste materialet

Det vanligaste materialet som används vid estetisk tandvård kallas för komposit. Kompositen kan användas direkt på dina tänder och då utan att påverkar den naturliga tandsubstansen. Detta material används oftast för att laga tänder, men även för att göra estetiska förfiningar hos de som är yngre. Dessutom är komposit mycket snabbare, billigare och framför allt skonsammare, jämfört med att använda sig av skalfasader och porslinskronor. Detta är ett perfekt alternativ att använda sig av i flertalet estetiska fall!