Tandställning upplevs som ett gissel och förknippas med att det gör väldigt ont och är mycket besvärligt att bära. Men vill du veta om tandställningar? Då kommer vi berätta mer om vad en tandställning är för något egentligen.

Vad är en tandställning?

En tandställning är ett av de hjälpmedel som används för att reglera tänderna. Tandställningarna kan vara av olika typer, en kan vara fast monterad direkt på tänderna medan en annan kan gå att ta ut när du ska äta eller för att borsta tänderna. Dessutom finns det speciella tandställningar som enbart används när du sover.

Borsta tänderna

Är det så att du har en tandställning som sitter fast på ett eller annat sätt? Då är det mycket viktigt att borsta tänderna väldigt ordentligt, både morgon och kväll, men även gärna efter varje måltid. Det fastnar lätt matrester eller annat som du har ätit under dagen.

Fast tandställning

En fast tandställning består oftast av fästen i metall som limmas fast direkt på utsidan av tänderna. Då kan man ha en metallbåge eller små gummiband för att reglera tänderna. Fästena kan också vara tillverkade i ett keramiskt material, som ser snyggare ut. Bågen byts ut med jämna mellanrum tills ett fullgott resultat är genomfört på tänderna.

En annan typ av fast tandställning är att limma fast fästen på insidan av tänderna. Denna typ används dock bara för smärre regleringar.

Löstagbar tandställning

Den tandställning som går att ta loss, utövar ett tryck eller ger stöd åt tänderna för att se till att de regleras rätt. Denna typ av tandställning används för att förebygga, men också att rätta till mindre tandreglering, samt används som en avslutande fas i regleringen efter en fast tandställning.

Gratis

För de personer som är under 21 år i Sverige är tandställning gratis och ges till de barn och ungdomar som verkligen har behov av att reglera sina tänder.